Bakterie rozkładające wodorosty używane do przyrządzania sushi przekazują swoje geny bakteriom zamieszkującym ludzkie jelito, co pozwala lepiej trawić - informuje 'Nature".
Na nori żyją bakterie. Jak wykazali naukowcy, wytwarzają one nieznany dotąd enzym - porfiranazę. Ten silnie działający enzym rozkłada odporną, zbudowana ze specyficznych wielocukrów ścianę komórkową, otaczająca komórki krasnorostów, co umożliwia bakteriom odżywianie.
Dr Miriam Czjzek, również z UPMC, przeszukała setki baz danych, szukając genu kodującego porfiranazę - okazało się, że taki sam enzym wytwarzają także bakterie jelitowe, wykryte u 5 na 13 Japończyków. Niektóre gatunki bakterii jelitowych wytwarzały inne enzymy o podobnym działaniu - także rozkładające ścianę komórkową glonów. Dzięki temu jedzący sushi lepiej wykorzystuje wartości odżywcze glonów (przeciętny Japończyk spożywa ich 14,2 grama dziennie). Badania flory jelitowej Amerykanów nie wykazały, by ich osobiste bakterie miały gen umożliwiający trawienie wodorostów.
Jak zauważają autorzy badań, nie każde nori wyposaży nasze jelitowe bakterie w nowy enzym - glony muszą być świeże. Nori dostępne w supermarketach są sterylizowane wysoką temperaturą, więc nie zawierają żywych bakterii.PMW
PAP - Nauka w Polsce
tot/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.