"Wiśnia nadwiślanka" zarejestrowana jako chroniona nazwa pochodzenia

<strong>Wiśnia nadwiślanka, uprawiana na terenie sześciu gmin położonych nad środkową Wisłą, została zarejestrowana w Dzienniku Urzędowym UE jako chroniona nazwa pochodzenia.</strong> To pierwszy produkt ze Świętokrzyskiego wpisany do unijnego systemu jakości żywności.

Wiśnia nadwiślanka jest lokalną, odroślową, czyli rozmnażającą się z odrostów korzeniowych wiśnią sokową, która została zaaklimatyzowana do warunków pasa nadwiślańskiego, charakteryzującego się wapiennym lub wapienno-gliniastym podłożem.

"Obszar uprawy tej wiśni obejmuje gminy: Ożarów, Tarłów, Annopol, Lipsko, Sienno i Solec nad Wisłą" - poinformował PAP Wiesław Reszczyk z Urzędu Marszałkowskiego w Kielcach.

W przeszłości wiśnia nadwiślanka znana była także jako "słupska, "słupianka" lub "słupiec" - od nazwy miejscowości Słupia Nadbrzeżna, w której na początku XX wieku pojawiły się pierwsze nasadzenia wiśni odroślowej. Na innych terenach wiśnia ta także może rosnąć, ale mimo kwitnienia - nie owocuje.

Według dr Janusza Szuszyny - autora wniosku, na podstawie którego nadwiślance została przypisana chroniona nazwa pochodzenia - wiśnia ta jest uprawiana w około 300 gospodarstwach, na obszarze około 800 hektarów. Roczna produkcja sięga 8 tys. ton.

Wiśnia nadwiślanka odznacza się wysokim ekstraktem, czyli sumą rozpuszczalnych w wodzie związków (głównie cukru), silnym aromatem i intensywnym barwnikiem antocyjanów - substancji z grupy antyoksydantów, tj. związków uwalniających wolne rodniki i wykazujących działania antynowotworowe.

Nadwiślankę wyróżniają owoce mniejsze od odmian uprawnych, intensywna barwa soku i wysoka kwasowość. Po oderwaniu szypułki w zagłębieniu szypułkowym powstaje niewielki wyciek soku, który zamienia się w galaretkę, przedłużającą trwałość owoców w porównaniu z odmianami szlachetnymi.

Wniosek o rejestrację wiśni nadwiślanki jako chronionej nazwy pochodzenia złożyła Spółdzielnia Producentów Owoców i Warzyw "Nadwiślanka" w Ożarowie (Świętokrzyskie), która skupuje dla wytwórni soków i syropów około 25 proc. produkcji tego owocu. MCH

PAP - Nauka w Polsce

kap

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy sprzeciwiają się medialnej nagonce na wilki

  • Fot. Adobe Stock

    Geomorfolog: naturalna bariera ochronna polskiego wybrzeża jest zagrożona

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera