Dlaczego spory bakterii są w stanie przetrwać w surowych warunkach?

Grupa naukowców amerykańskich i szwedzkich znacząco przybliżyła się do rozszyfrowania zdumiewającej zdolności zarodków bakterii przetrwania w najbardziej niewyobrażalnych warunkach. Wytwarzające zarodniki bakterie występują praktycznie wszędzie. Stały się prawdziwym koszmarem służby zdrowia i przemysłu spożywczego, ponieważ są przyczyną takich bardzo niebezpiecznych chorób infekcyjnych, jak np. tężec, antraks i botulizm. <br /><br />

Pewne typy bakterii, aby przeżyć długi czas bez substancji odżywczych i w warunkach niesprzyjającego otoczenia, wytworzyły zdolność wpadania jak gdyby w śpiączkę, tworząc zarodniki. W takiej postaci są one w stanie przetrwać setki, a być może także miliony lat, wytrzymując susze, ekstremalne temperatury, radiację i oddziaływanie toksyn.

Jednakże kiedy tylko warunki zewnętrzne poprawią się, zarodniki znów przekształcają się w aktywne bakterie. Taka żywotność od dawna intrygowała naukowców, ale nie znajdowała wyjaśnienia. Wysuwano hipotezę, że tak niezwykłe możliwości związane są ze zmianą właściwości fizycznych występującej w zarodnikach wody.

Teraz specjaliści w dziedzinie chemii fizycznej i mikrobiologii zdołali "dostrzec" wodę w nieuszkodzonych zarodnikach bakterii i wyjaśnili, że jej właściwości są inne, niż wcześniej przypuszczano. Stwierdzili też, że białka w zarodnikach są całkowicie unieruchomione, co może wyjaśniać, w jaki sposób wytrzymują wysokie temperatury. Po trzecie, badacze ustalili, że jądra zarodników, w których "zapakowane" są molekuły DNA komórek bakterii i białka, otoczone są barierami ochronnymi, zapobiegającymi przedostawaniu się trucizn, zdolnych zburzyć DNA.

Zdaniem specjalistów, uzyskane dane o molekularnych cechach zarodników mają duże znacznie praktyczne i w dłuższej perspektywie są w stanie zapewnić nowe metody sterylizacji sprzętu medycznego i używanego w przemyśle spożywczym.  YY

PAP - Nauka w Polsce

 tot/  bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Portugalia/ Uznawany za zagrożony gatunek ibis grzywiasty pojawił się w jednym z miast

  • Fot. Adobe Stock

    Sztuczna inteligencja potrzebuje kompasu moralnego

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera