U wybrzeży Czukotki pojawiły się "fenolowe wieloryby"

Na Morzu Czukockim pojawiły się &quot;fenolowe wieloryby&quot; - zwierzęta wydzielają ostry jodowy zapach a ich mięso nie nadaje się do spożycia przez Czukczów - rdzenną ludność północno-wschodniej części Rosji. <br /><br />

Jak poinformowała czukocka filia rosyjskiego Instytutu Gospodarki Rybnej na Pacyfiku, w tegorocznym sezonie w akwenie przylegającym do wsi Lorino złowiono dwa wieloryby. Rdzenni mieszkańcy nie mogą jednak przeznaczyć ich na konsumpcję z powodu ostrego zapachu mięsa. Postanowiono przesłać jego próbki do analizy toksykologicznej.

Naukowiec z Instytutu, Denis Litowk poinformował, że istnieją dwie wersje tego niezwykłego zjawiska. Według pierwszej, do wody, a następnie do organizmów morskich stworzeń, dostają się związki, które wchodzą w skład płynów wykorzystywanych do gaszenia pożarów. Płyny takie stosuje się na zachodnim wybrzeżu Ameryki Północnej, w Kalifornii. Według drugiej, winne są temu biotoksyny, zawarte w wodorostach. Ich koncentracja w rosyjskich i amerykańskich wodach regionu stale zwiększa się i coraz więcej zwierząt je spożywa.

Na Czukotce spotyka się nie tylko wieloryby o ostrym jodowym zapachu, ale także foki i morskie ptaki. YY

PAP - Nauka w Polsce

tot/  bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Mars mógł mieć płynne jądro, uważają naukowcy

  • Fot. Adobe Stock

    Perseverance dostarczył nowych wskazówek odnośnie przeszłości Marsa

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera