Kefir nie zapobiega biegunce przy antybiotykach

Bogaty w probiotyki kefir nie zapobiega biegunce u dzieci biorących antybiotyki. Najnowsze badania pokazały, że jeśli w ogóle daje jakieś efekty, to ewentualnie u dzieci najbardziej chorych - czytamy w "Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine".

Powstający w wyniku fermentacji mleka kefir jest jednym z najstarszych "zdrowych napojów" świata. Pochodzi z Kaukazu i znany był już w starożytności. Współczesne metody produkcji sprawiają, że jest on bogaty w probiotyki, żywe bakterie. Przypisuje się mu wiele korzystnych właściwości, m.in. to, że obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga trawienie i stymuluje układ odpornościowy.

Wielu lekarzy zaleca kefiry, jogurty i zawierające probiotyki suplementy, aby zapobiegać biegunce związanej ze stosowaniem antybiotyków. Szczególnie podatne są na nią dzieci - podkreślił główny autor badania, Daniel J. Merenstein z Wydziału Medycyny Rodzinnej na Georgetown University Medical Center GUMC. Dodał, że biegunka pojawia się u około 20-30 proc. małych pacjentów na antybiotykoterapii, prowadząc często do odstawienia leku lub kolejnych wizyt u lekarza.

Po bardzo dokładnych analizach działania kefiru (powstałego w wyniku fermentacji przez bakterie probiotyczne) naukowcy z GUMC stwierdzili jednak, że nie ma on zbyt wielkiego wpływu na zahamowanie biegunki.

Badaniom poddano 125 leczonych antybiotykami dzieci mających od roku do pięciu lat. W trakcie tej terapii codziennie przez dziesięć dni dostawały one dodatkowo jeden z dwóch napojów: kefir albo placebo - kefir, w którym bakterie probiotyczne zniszczono wysoką temperaturą. Do końca eksperymentu ani koordynatorzy badania, ani dzieci czy ich rodzice nie wiedzieli, kto pije który z tych napojów.

Okazało się, że biegunka pojawiła się u 18 proc. dzieci z grupy "kefirowej" i u 22 proc. dzieci z grupy placebo. Jest to różnica bez większego znaczenia statystycznego.

Wynik był nieco inny, gdy analizowano wyłącznie dzieci najbardziej chore: w grupie małych pacjentów, którzy w momencie przyjęcia do szpitala byli w najgorszym stanie, biegunka pojawiła się u 23 proc. dzieci pijących kefir oraz u 31 proc. z grupy placebo.

Merenstein uważa, że kefir "mógł nie pomóc tak bardzo dzieciom zdrowym, ponieważ dodatkowa stymulacja układu odpornościowego, zapewniona przez napój, może nie być u nich niezbędna".

"To badanie nie dowiodło, że dzieci te uzyskują korzyści z picia kefiru (...), ale pozwala także sądzić, że kefir może działać lepiej u młodszych, bardziej chorych dzieci" - opowiada Merenstein. ZAN PAP - Nauka w Polsce krf/bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Mars mógł mieć płynne jądro, uważają naukowcy

  • Fot. Adobe Stock

    Perseverance dostarczył nowych wskazówek odnośnie przeszłości Marsa

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera