Ramię robota na wzór łopaty do pizzy

Roboty mają wiele zalet, ale manewrowanie przedmiotami w wielu przypadkach wciąż sprawia im problemy. Zespół naukowców z Japonii wpadł na dość oryginalny pomysł, by poprawić sprawność robotów. Inspiracją stała się łopata do pizzy - informuje serwis "Newscientist".

"Kucharz w pizzerii zręcznie obraca pizzą w piekarniku używając specjalnej łopaty, która - choć składa się jedynie z płaskiej szufli połączonej z długim trzonem - daje zaskakujące możliwości manewrowania pizzą" - wyjaśnia Makoto Kaneko z Uniwersytetu w Osace, który nadzorował prace nad projektem ulepszonego ramienia robota.

Ruchy wykonywane łopatą są proste. Można wykonać ruch do przodu, do tyłu, albo przekręcić trzon. Według naukowców jest to jednak wystarczające, by robot mógł manewrować przedmiotami z dużą precyzją.

Skonstruowane przez naukowców urządzenie nie posiada mechanicznych palców, a w samym ramieniu nie ma elementów elektronicznych i mechanicznych, co ma ułatwić mu działanie w ograniczonej przestrzeni i w trudnych warunkach. KOC

PAP - Nauka w Polsce

agt/bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Mars mógł mieć płynne jądro, uważają naukowcy

  • Fot. Adobe Stock

    Perseverance dostarczył nowych wskazówek odnośnie przeszłości Marsa

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera