Rak prostaty potrzebuje węglowodanów

Ograniczenie ilości węglowodanów w diecie może spowalniać rozwój
raka prostaty i przedłużać życie - w każdym razie w przypadku
myszy - informuje pismo "Cancer Prevention Research".

Naukowcy z Duke Prostate Center przeprowadzili na myszach badania nad wpływem diety na rozwój raka prostaty. Okazało się, że ograniczenie spożycia węglowodanów spowalniało rozwój raka prostaty. Wcześniej ustalono, że także odchudzanie hamuje rozrost guzów prostaty.

Trzy grupy myszy były żywione dietą wysokotłuszczową i pozbawioną węglowodanów, dietą niskotłuszczowa bogatą w węglowodany lub dietą wysokotłuszczową o umiarkowanej zawartości węglowodanów (podobną po tym względem do diety typowego Amerykanina). Do organizmu myszy wprowadzono następnie komórki nowotworu prostaty. Okazało się, że myszy na diecie bez węglowodanów żyły o 40-50 procent dłużej w porównaniu z dwiema innymi grupami. Jadły przy tym tyle tłuszczów, że nie zaobserwowano u nich spadku wagi.

Naukowcy przypuszczają, że do rozwoju raka prostaty przyczyniają się insulina oraz insulinopodobny czynnik wzrostu, których wydzielanie nasila się pod wpływem spożywanych węglowodanów. Za kilka tygodni mają się rozpocząć badania na ludziach. PMW

PAP - Nauka w Polsce

bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    2,1 dziecka na kobietę może nie wystarczyć, by populacja ludzi przetrwała

  • Fot. Adobe Stock

    Ultradźwiękowe ładowanie akumulatorów

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera