Lukrecja może obniżać skuteczność leku stosowanego po przeszczepach

Lukrecja, składnik powszechnie stosowany w żywności i lekach
ziołowych, blokuje wchłanianie cyklosporyny - leku, który ma
zapobiegać odrzucaniu przeszczepionych narządów. O odkryciu
chemików z Tajwanu informuje serwis internetowy Newswise.

Jak ostrzegają autorzy badań, zaprezentowanych w środę na 237 spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego w Salt Lake City (stan Utah), ta interakcja między lukrecją a cyklosporyną może potencjalnie przyczyniać się do odrzucenia przeszczepu, a nawet zgonu pacjenta.

"Sugerowałabym, żeby pacjenci po przeszczepie unikali spożywania produktów z lukrecją" - podkreśla prowadząca badania dr Pei-Dawn Lee Chao z Chińskiego Uniwersytetu Medycznego w Taichung na Tajwanie.

Zespół naukowców pod kierunkiem dr Chao podawał cyklosporynę szczurom, przy czym część gryzoni otrzymywała też różne dawki glicyryzyny - aktywnej substancji z korzenia lukrecji, bądź naturalny ekstrakt z tej rośliny. Grupie kontrolnej podawano wyłącznie lek.

Okazało się, że u szczurów karmionych glicyryzyną lub ekstraktem z lukrecji spadał poziom cyklosporyny we krwi.

Autorzy pracy nie potrafią na razie wyjaśnić w jaki sposób lukrecja wchodzi w interakcję z cyklosporyną. Według dr. Chao, dotychczas nie było doniesień na temat negatywnych skutków spożycia lukrecji przez chorych po przeszczepach. Lekarze nie byli jednak wyczuleni na szukanie takiego związku.

Badacze nie wiedzą też w jakich dawkach lukrecja może mieć toksyczne działanie u pacjentów, którym podaje się cyklosporynę. Oprócz chorych po przeszczepach zażywają ją również osoby z reumatoidalnym zapaleniem stawów czy niektórymi schorzeniami skóry. Rozmaite produkty z lukrecją zawierają bardzo różne ilości glicyryzyny, dlatego pacjenci stosujący cyklosporynę powinni zupełnie ich unikać.

Naukowcy od dawna wiedzieli, że niektóre leki, pokarmy czy zioła mogą obniżać poziom cyklosporyny w organizmie. Do tej grupy zalicza się m.in. dziurawiec zwyczajny, kwercetynę (związek obecny np. w cebuli), cebulę, imbir i miłorząb. Teraz do tej listy można dopisać również lukrecję - uważają autorzy pracy.

Lukrecja jest rośliną wykorzystywaną od tysięcy lat jako dodatek do żywności oraz w medycynie. Jej aktywna substancja - glicyryzyna jest 50 razy słodsza niż cukier, dzięki czemu lukrecja stała się popularnym dodatkiem do słodyczy, herbatek ziołowych i innych produktów spożywczych. W medycynie alternatywnej stosuje się ją w leczeniu przeziębienia, wrzodów żołądka oraz chorób wątroby.

Badania wskazują, że lukrecja może potencjalnie wchodzić w niebezpieczne interakcje z różnymi lekami i obniżać ich skuteczność. Dotyczy to m.in. leków na nadciśnienie, aspiryny, leków przeciwzapalnych, insuliny czy doustnych leków antykoncepcyjnych. JJJ

PAP - Nauka w Polsce

bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 24.04.2025. EPA/ANDRES MARTINEZ CASARES

    Chiny/ Tajkonauci z misji Shenzhou-19 wrócili na Ziemię z jednodniowym opóźnieniem

  • Fot. Adobe Stock

    Badania: w niektórych nowotworach immunoterapia może zastąpić operację i chemioterapię

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera