Naturalny barwnik borówek może obniżać ciśnienie tętnicze

Źródło: Fotolia
Źródło: Fotolia

Spożywanie 200 gramów borówek każdego dnia przez miesiąc może poprawiać pracę naczyń krwionośnych i obniżać skurczowe ciśnienie tętnicze u zdrowych osób - wynika z badań opublikowanych przez "Journal of Gerontology Series A".

Do takiego wniosku doszli naukowcy z King`s College London, którzy prowadzili badania w grupie 40 zdrowych ochotników. Uczestnicy przez miesiąc pili sok zawierający 200 gramów borówek lub placebo.

Naukowcy regularnie badali krew i mocz uczestników, a także monitorowali czynniki ryzyka chorób układu sercowo naczyniowego: ciśnienie tętnicze i poziom rozszerzalności (FMD, ang. flow-mediated dilation) tętnicy ramiennej.

Następnie autorzy porównali rezultaty picia soku borówkowego z napojem zawierającym oczyszczone antocyjany (flawonoidy, które są naturalnymi barwnikami, a w przypadku borówek nadają kolor niebieski), a także z napojami zawierającymi zbliżony poziom błonnika, witamin i minerałów co sok z borówek.

Pozytywny wpływ soku z borówek na naczynia krwionośne był widoczny już po upływie dwóch godzin od spożycia i utrzymywał się przez miesiąc codziennego picia soku. W ciągu miesiąca ciśnienie tętnicze uczestników zmniejszyło się o 5 mmHg, co dało efekt porównywalny ze stosowaniem leków na nadciśnienie.

Napoje zawierające oczyszczone antocyjany poprawiały funkcjonowanie komórek śródbłonka wyściełających naczynia krwionośne. Komórki te silnie wpływają na ciśnienie tętnicze i krzepliwość krwi. Bez wpływu pozostawały napoje placebo i te, które miały zbliżony do soku z borówek skład, jednak bez antocyjanów.

"Choć najlepiej spożywać całe borówki i czerpać ze wszystkich ich właściwości, nasze badania wskazują, że ich pozytywny wpływ w dużej mierze może być spowodowany działaniem antocyjanów. Jeżeli korzystne zmiany w funkcjonowaniu naczyń krwionośnych spowodowane spożywaniem borówek można byłoby utrzymać przez całe życie, ryzyko rozwoju chorób układu krążenia mogłoby zostać obniżone o około 20 proc." - komentuje autorka analizy dr Ana Rodriguez-Mateos. (PAP)

koc/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera