Jak środki wybielające zabijają bakterie

Pomimo, że powszechnie stosowany w wielu domach wybielacz od lat
jest używany również do dezynfekcji sanitariatów, dotychczas nie
było wiadomo jak dokładnie zabija bakterie. Naukowcy z USA
odkryli, że niszczy bakteryjne białka i opisali ten mechanizm na
łamach pisma "Cell".

Autorzy pracy dowiedli, że kwas podchlorawy, aktywny składnik wybielacz powoduje zmianę struktury białek bakteryjnych - w ten sam sposób, co wysoka temperatura podczas silnej gorączki. Takie zdenaturowane białka tworzą rodzaj złogów w żyjących komórkach - podobnie do białka w gotowanym jajku.

Bakterie nie są zupełnie bezbronne. W takiej sytuacji zaczyna działać tzw. białko opiekuńcze szoku cieplnego o nazwie Hsp33. Jego zadaniem jest zapobieganie agregacji białek, co zwiększa odporność bakterii na wybielacz.

Rolą wszystkich białka opiekuńczych, inaczej nazywanych czaperonowymi jest pomoc i ochrona innych białek komórkowych.

"Odkryliśmy w badaniach in vitro i in vivo, że wybielacze niszczą białka" - mówi Ursula Jakob z University of Michigan. "Tracą wtedy swoją naturalną strukturę, podobnie jak to ma miejsce w wysokich temperaturach. W takich warunkach białko Hsp33 ulega aktywacji i zwiększa odporność na niekorzystne działanie kwasu podchlorawego" - tłumaczy autorka i dodaje, że jest to z pewnością jeden z mechanizmów niszczących bakterie, ale możliwe że wybielacze zabijają mikroby również dzięki innym dodatkowym zjawiskom.

Kwas podchlorawy jest również substancją produkowaną naturalnie przez nasz system odpornościowy, a konkretnie przez jego komórki o nazwie neutrofile. To sposób obrony organizmu przed bakteriami. Z kolei Hsp33 i inne białka opiekuńcze które pod wpływem niekorzystnych warunków też ulegają denaturacji, dopiero wtedy stają się aktywne - to zmiana struktury, niekorzystna dla zwykłych białek czyni je aktywnymi i gotowymi do pomocy innym białkom.

Nie wiadomo jeszcze, czy odkrycie amerykańskich naukowców znajdzie praktyczne zastosowanie, wybielacz działa tak skutecznie, że raczej nie da się już go ulepszyć. Poznanie mechanizmu jego działanie na bakterie, pozwala raczej spojrzeć na mechanizm działania kwasu podchlorawego produkowanego przez układ odpornościowy na białka naszego organizmu, być może ma on wpływ na przebieg przewlekłych procesów zapalnych - podsumowują autorzy badań. KDO

PAP - Nauka w Polsce

tot/bsz

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Badania: kawa pomaga zdrowiej się starzeć kobietom

  • Fot. Adobe Stock

    ASCO: w raku jelita grubego ćwiczenia oraz dieta są tak samo ważne jak terapia

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera