Zielone warzywa liściaste mogą opóźniać starzenie się mózgu

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Osoby jedzące co najmniej jedną porcję zielonych warzyw liściastych dziennie mają lepszą pamięć i dłużej cieszą się sprawnym funkcjonowaniem umysłu – informuje czasopismo „Neuron”.

Sałata, szpinak, brokuły, koperek – to tylko niektóre rośliny zaliczane do grupy zielonych warzyw liściastych. Naukowcy z Rush University Medical Center w Chicago (USA) wykazali, że systematyczne spożywanie tych produktów koreluje ze spowolnieniem degeneracji procesów poznawczych związanych z myśleniem i zapamiętywaniem. Mózgi osób jedzących zielone warzywa liściaste zachowują się tak, jakby były o 11 lat młodsze.

Badanie obejmowało 960 zdrowych ochotników w podeszłym wieku (średnio 81 lat) i trwało przez dekadę. Uczestnicy wypełniali kwestionariusze dotyczące nawyków żywieniowych i co roku brali udział w testach mierzących funkcjonowanie pamięci i innych aspektów poznania.

Chociaż zaobserwowano, że poziom sprawności umysłowej wraz z upływem czasu spadał u wszystkich badanych, stwierdzono, iż u osób spożywających najwięcej sałaty, szpinaku i kapusty (co najmniej jedną porcję dziennie) dłużej pozostawał w dobrej formie. (PAP)

ooo/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    NASA: sonda kosmiczna Parker próbuje przelecieć najbliżej Słońca w historii

  • Fot. Adobe Stock

    Obecne starsze pokolenie jest znacznie zdrowsze od poprzednich

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera