
<strong>Co drugi Polak nie sprawdza jakie konserwanty i barwniki znajdują się w kupowanej żywności. Dzienne spożycie tych szkodliwych dla zdrowia dodatków sięgać może nawet 20 gram - </strong>dowodzą badania TNS OBOP. "Uwolnij się od toksyn" to program realizowany przez dietetyków i internistów, informujący o wpływie toksyn na organizm oraz metodach jego oczyszczania.
Program prowadzony jest pod patronatem preparatu MethodDraine Detox, a wspierają go m. in. prof. Iwona Wawer z Akademii Medycznej w Warszawie i dr Ewa Matyska - Piekarska, lekarz chorób wewnętrznych, konsultant dietetyki.
WARTO CZYTAĆ ETYKIETY
Zdaniem prof. Wawer, Polacy powinni zwracać uwagę na informacje umieszczone na etykietach opakowań z żywnością dotyczące barwników, konserwantów i innych sztucznych składników. Badania społeczne pokazują bowiem, że skład produktu jest jednym z najmniej istotnych dla konsumentów kryterium jego wyboru.
Substancje dodawane do żywności definiuje się jako "substancje zazwyczaj nie spożywane jako żywność i nie używane jako typowy jej składnik. Ich celowe użycie w procesie produkcji, przetwarzania, przygotowywania (…) powoduje zamierzone lub spodziewane rezultaty w środku spożywczym lub jego składnikach". Ich stosowanie poprawia kolor, smak i zapach żywności, zagęszcza, żeluje, zapobiega rozwojowi bakterii, a także przedłuża termin przydatności do spożycia. Niegdyś pożywienie konserwowano poprzez solenie, chłodzenie, czy wędzenie, obecnie wykorzystuje się do tego substancje chemiczne.
TAJEMNICZE "E"
Najbardziej popularne toksyny używane w przemyśle spożywczym to barwniki syntetyczne (np. E 110, E 113), konserwujący kwas benzoesowy (E 210), zagęszczające i żelujące kwas alginowy (E 400), czy karoten (E 407), a także słodzące - spartan (E 951) i sacharyna (E 954).
Według prof. Wawer, preparaty te mogą bardzo niekorzystnie wpływać na zdrowie i kondycję. Szczególnie przyczyniają się do wzrostu zachorowań na uczulenia i alergie pokarmowe. Spożywanie popularnych potraw typu instant, zawierających m. in. przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe i glutaminian sodu, jest pierwszym krokiem do nadmiernego przyrostu masy ciała, wzrostu ciśnienia tętniczego, zatrzymywania wody w organizmie oraz niedoboru witamin i składników mineralnych.
W ramach programu „Uwolnij się od toksyn” rozbudowana została specjalna strona internetowa, na której w dziale "Porady eksperta" można uzyskać indywidualne porady specjalistów. Wydano również bezpłatny poradnik, w którym przedstawiono informacje o źródłach toksyn, mechanizmach obronnych organizmu przed szkodliwymi substancjami chemicznymi i skutecznych metodach oczyszczania.
Zawarto w nim nawet przykłady diet, dzięki którym można usunąć nadmiar toksyn z organizmu.
PAP – Nauka w Polsce, Marta Stankiewicz
kol
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.