
<p><strong>Do Bałtyku ma szansę powrócić szlachetna ryba - jesiotr, niemal całkiem wytrzebiony przez rybaków na początku dwudziestego wieku.</strong> Naukowcy z <a href="http://www.infish.com.pl/">Instytutu Rybactwa Śródlądowego</a> w Olsztynie przeprowadzili hodowlany eksperyment, wpuszczając do Drwęcy młode osobniki tego gatunku. Nie widziano ich tu od czterdziestu lat. </p>
Podobne doświadczenie przeprowadzono już w 1996 roku, ale próbowano wówczas zasiedlić polskie wody jesiotrem zachodnim (Acipenser sturio), wyłowionym w Estonii. Tymczasem badania DNA, przeprowadzone na okazach historycznych zachowanych w muzeach wykazały, że w zlewni Bałtyku przez wieki występował jesiotr ostronosy (Acipenser oxyrinchus), bytujący obecnie głównie w Kanadzie.
W Akwarium Gdyńskim zobaczyć można najprawdopodobniej ostatni polski okaz tego gatunku, wyłowiony w 1972 roku w ujściu Wisły.
Zdaniem prof. dr hab. Ryszarda Bartela z Instytutu Rybactwa Śródlądowego, podczas próby restytucji jesiotra w zlewisku Morza Bałtyckiego największym problemem było zdobycie odpowiedniego materiału genetycznego.
Od lat trwały badania nad możliwościami wykorzystania rzek do przyszłej restytucji jesiotra. Prowadzono je między innymi dla Drawy, Warty i Prosny - w ramach współpracy Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie z Instytutem Ekologii Wód Słodkowodnych i Rybactwa Śródlądowego w Berlinie.
Jesiotr ostronosy był największym przedstawicielem polskiej ichtiofauny - miewał do 4 m długości i 300 kg wagi. Większość roku spędzał w Morzu Bałtyckim. W wieku około 25 lat ryba ta osiągała płciową dojrzałość. Samica gotowa do rozrodu ważyła 30 kg, samiec około połowę mniej. W kwietniu i maju ryby udawały się do rzek na tarło, trwające do lipca. Wkrótce po wylęgu młode spływały z powrotem do morza.
Ciało jesiotra kształtem przypomina rekina. Ryjkowatym, bezzębnym pyskiem wygrzebuje z dna skorupiaki, mięczaki, larwy owadów, niekiedy poluje na drobne ryby. Jego grzbiet ubarwiony jest popielatoszaro, czasem brązowoszaro, z zielonkawym połyskiem, a brzuch jest żółtawy lub biały z połyskiem srebrzystym.
Jesiotr to gatunek pierwotny, istniejący na ziemi od milionów lat. Ze względu na wysokiej jakości ikrę stał się jednak towarem bardzo pożądanym w rybołówstwie. Na początku dwudziestego wieku w Polsce odławiano nawet 200 ton jesiotra rocznie. Przed drugą wojną światową były to już tylko pojedyncze sztuki.
PAP – Nauka w Polsce, Marta Stankiewicz
reo
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.