Historia i kultura

Rewitalizacja centrum Łodzi

<p>Prawie 11 mln złotych kosztowała modernizacja zabytkowej kamienicy przy ul. Nawrot w centrum Łodzi, którą 11 lipca oddano do użytku. Program rewitalizacji Śródmieścia ma być realizowany do 2013 roku. </p>

Kamienica przy ulicy Nawrot 7 to typowa łódzka zabudowa z przełomu XIX i XX w. Budynek, wpisany do rejestru zabytków, zachował oryginalną frontową część. Konserwacji poddana została klatka schodowa i brama, odtworzono balkony. Zachowana została także oficyna poprzeczna, a w miejsce bocznych oficyn utworzono zieleńce. W budynku wymieniono wszystkie stropy i wybudowano od nowa wewnętrzne ściany.

W kamienicy zamieszka 49 rodzin, a na parterze budynku znajdą się trzy lokale użytkowe.

Prezydent Łodzi Jerzy Kropiwnicki przypomina, że remont budynku sfinansowała w większości Unia Europejska; ponad 7 mln zł na inwestycje pochodziło z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. „Mam nadzieję, że to nie ostatnia wspólna rewitalizacja budynków, zwłaszcza przy tej ulicy” – podkreśla.

To kolejny etap realizacji programu rewitalizacji Śródmieścia, przyjętego przez łódzką Radę Miejską. Wcześniej powstały dwie nowe kamienice. Kolejny obiekt będzie budowany na rogu ul. Nawrot i Sienkiewicza. Oprócz mieszkań znajdzie się w nim także hostel dla turystów z 25 miejscami noclegowymi oraz Centrum Informacji Turystycznej. Obiekt ma być oddany do użytku we wrześniu przyszłego roku.  SZU

PAP - Nauka w Polsce
reo

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  •  Cytadela w Starej Dongoli z zaznaczeniem lokalizacji domostw  omówionych w  artykule (opracowanie: Adrian Chlebowski). Źródło: African Archaeological Review

    Co jadano w Starej Dongoli? Sorgo, pszenica i jęczmień podstawowymi składnikami lokalnej diety

  • Fot. Wikipedia/ domena publiczna

    Benedykt Dybowski został naukowcem na zesłaniu, a potem udał się tam już dobrowolnie

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera