Mleko matki o smaku banana

Smaki produktów, które jedzą matki, bardzo szybko przenikają do
ich mleka - wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie
Kopenhaskim.

18 karmiących kobiet oddało próbki mleka przed i po zjedzeniu kapsułek o określonych smakach. Smak banana był wyczuwalny przez godzinę po zjedzeniu owocu, a mentol - aż przez osiem godzin. Smak lukrecji czy kminku utrzymywał się średnio dwie godziny.

Poprzednie badania sugerowały, że dieta matek karmiących wpływa na smakowe upodobania dzieci.

Kobiety często obawiają się jeść niektóre potrawy w obawie przed tym, że to zniechęci dziecko do ssania. Naukowcy podkreślają jednak, że w większości przypadków mleko zmienia smak najwyżej na kilka godzin.

Badacze odkryli, że czas, w jakim smaki pojawiają się i znikają, różnił się między badanymi. Mimo to smaki znikają w ciągu maksymalnie ośmiu godzin.

Dr Helene Hausner przekonuje, że różnice w mleku matki mogą zwiększać tolerancję dziecka na nowe smaki. "Karmienie piersią przygotowuje dziecko do wyzwań smakowych i nowych doświadczeń z jedzeniem" - uważa Hausner.

Wyniki badań przytacza magazyn "New Scientist". MRT, PMW

PAP - Nauka w Polsce

kap

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    UNICEF: w ciągu ostatnich 50 lat szczepionki uratowały życie ponad 150 mln osób

  • Fot. Adobe Stock

    Kosmicznemu Teleskopowi Hubble'a stuknęło 35 lat

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera