Smaki produktów, które jedzą matki, bardzo szybko przenikają do
ich mleka - wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie
Kopenhaskim.
Poprzednie badania sugerowały, że dieta matek karmiących wpływa na smakowe upodobania dzieci.
Kobiety często obawiają się jeść niektóre potrawy w obawie przed tym, że to zniechęci dziecko do ssania. Naukowcy podkreślają jednak, że w większości przypadków mleko zmienia smak najwyżej na kilka godzin.
Badacze odkryli, że czas, w jakim smaki pojawiają się i znikają, różnił się między badanymi. Mimo to smaki znikają w ciągu maksymalnie ośmiu godzin.
Dr Helene Hausner przekonuje, że różnice w mleku matki mogą zwiększać tolerancję dziecka na nowe smaki. "Karmienie piersią przygotowuje dziecko do wyzwań smakowych i nowych doświadczeń z jedzeniem" - uważa Hausner.
Wyniki badań przytacza magazyn "New Scientist". MRT, PMW
PAP - Nauka w Polsce
kap
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.