Uczelnie i instytucje

Wrocław/ Na Uniwersytecie Przyrodniczym otwarto Centrum Innowacyjnych Technologii

20.05.2024. Wnętrza nowo otwartego Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. PAP/Maciej Kulczyński
20.05.2024. Wnętrza nowo otwartego Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. PAP/Maciej Kulczyński

Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu otwarto w poniedziałek Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (CIT). Z laboratoriów będą korzystać studenci, naukowcy i biznes.

Budowa centrum wraz z wyposażeniem pochłonęła 138 mln zł. Jak podkreślił marszałek województwa dolnośląskiego Cezary Przybylski podczas uroczystego otwarcia obiektu, "70 mln pochodziło z naszego regionalnego programu operacyjnego". Powiedział, że CIT jest tym, co "charakteryzuje Dolny Śląsk i jego wyjątkową pozycję nie tylko na mapie Polski, ale również na mapie Unii Europejskiej".

"Niezwykle innowacyjny, ale również szybko rozwijający się ekonomicznie, gospodarczo region. Ale to też dzięki takim działaniom, dzięki też współpracy między nauką, biznesem i samorządem. To jest taka recepta na sukces, jeżeli wspólnie planujemy różnego rodzaju rozwiązania, wspólnie się rozumiemy, no to sukces jest gotowy" - wskazał Cezary Przybylski.

Pomysłodawcą centrum był Roman Kołacz, który był rektorem Uniwersytetu Przyrodniczego między 2008 a 2016 rokiem. Projekt był kontynuowany przez Tadeusza Trziszkę i Jarosława Bosego.

"CIT to kilometry powierzchni, dziesiątki pomieszczeń i tony specjalistycznego sprzętu. Ale bez naukowców, ich badań, pomysłów i idei to miejsce puste" - zauważył rektor Uniwersytetu Przyrodniczego prof. Jarosław Bosy.

CIT jest podzielony na sześć jednostek specjalistycznych działających w trzech obszarach: żywność, weterynaria i środowisko. Koszt wyposażenia wszystkich laboratoriów wyniósł 44 mln zł.

"Jest to sprzęt, który będą wykorzystywali do tworzenia nowych projektów, do rozwijania nowych idei, które - mam nadzieję - zostaną wdrożone, również u nas na rynku dolnośląskim, ale nie tylko. Również zapraszamy biznes do współpracy do naszych laboratoriów. Mam nadzieję, że również państwo znajdziecie elementy, w których będziecie mogli z nami współpracować, w których my wam będziemy mogli pomóc" - powiedziała PAP dr inż. Dominika Sokólska, dyrektorka CIT.

Dzięki CIT naukowcy mają mieć możliwość wykonywania skomplikowanych badań. Zakres jest szeroki. Można tam m.in. przetestować receptury produktów regionalnych, sprawdzić skuteczność nowych leków dla zwierząt czy zbadać rośliny uprawiane w różnych warunkach. (PAP)

Nauka w Polsce,  Michał Torz

mt/ mmu/

Galeria (8 zdjęć)

  • 20.05.2024. Wnętrza nowo otwartego Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. PAP/Maciej Kulczyński
    1/8
    20.05.2024. Wnętrza nowo otwartego Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. PAP/Maciej Kulczyński
  • 20.05.2024. Wnętrza nowo otwartego Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. PAP/Maciej Kulczyński
    2/8
    20.05.2024. Wnętrza nowo otwartego Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. PAP/Maciej Kulczyński
  • 20.05.2024. Wnętrza nowo otwartego Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. PAP/Maciej Kulczyński
    3/8
    20.05.2024. Wnętrza nowo otwartego Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. PAP/Maciej Kulczyński
  • 20.05.2024. Wnętrza nowo otwartego Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. PAP/Maciej Kulczyński
    4/8
    20.05.2024. Wnętrza nowo otwartego Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. PAP/Maciej Kulczyński
  • 20.05.2024. Wnętrza nowo otwartego Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. PAP/Maciej Kulczyński
    5/8
    20.05.2024. Wnętrza nowo otwartego Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. PAP/Maciej Kulczyński
  • 20.05.2024. Wnętrza nowo otwartego Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. PAP/Maciej Kulczyński
    6/8
    20.05.2024. Wnętrza nowo otwartego Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. PAP/Maciej Kulczyński
  • 20.05.2024. Wnętrza nowo otwartego Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. PAP/Maciej Kulczyński
    7/8
    20.05.2024. Wnętrza nowo otwartego Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. PAP/Maciej Kulczyński
  • 20.05.2024. Wnętrza nowo otwartego Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. PAP/Maciej Kulczyński
    8/8
    20.05.2024. Wnętrza nowo otwartego Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. PAP/Maciej Kulczyński

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Narodowy Instytut Onkologii w Warszawie otrzyma 15 mln zł na rozwój badań klinicznych

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera