Zmierzono najmniejszą siłę grawitacji w historii

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Fizycy zmierzyli siłę grawitacji produkowaną przez cząstkę o mikroskopijnej masie. Planują też dalsze eksperymenty, chcąc zejść do poziomu rządzonego przez mechanikę kwantową, by lepiej zrozumieć naturę grawitacji i prawa rządzące wszechświatem.

Naukowcy z University of Southampton (Wielka Brytania) twierdzą, że dzięki ich najnowszemu eksperymentowi fizyka zbliżyła się do lepszego zrozumienia tego, czym jest kwantowa grawitacja.

Połączenie mechaniki kwantowej rządzącej światem subatowmowym i grawitacji działającej w makroskali wszechświata to jeden z najważniejszych celów fizyki. W badaniu opisanym na łamach magazynu "Science Advances" naukowcy tłumaczą, jak - za pomocą lewitujących magnesów - zmierzyli grawitację pochodzącą od cząstki o masie 0,43 mg.

Generowana przez nią siła miała wartość zaledwie 30 aN (attoniutonów).

Zmniejszając masę cząstki, naukowcy chcą ostatecznie zejść ze swoim eksperymentem do świata rządzonego prawami mechaniki kwantowej.

"Przez cały wiek naukowcy bezskutecznie próbowali zrozumieć, jak mechanika kwantowa i grawitacja współdziałają. Teraz zmierzyliśmy grawitacyjne sygnały pochodzące od najmniejszej masy w historii. Oznacza to, że jesteśmy o krok bliżej zrozumienia, jak mechanika kwantowa i grawitacja działają razem" – podkreśla główny autor badania, Tim Fuchs.

"Od teraz będziemy jeszcze schodzić w dół ze skalą, aż dojdziemy do kwantowego poziomu. Poprzez zrozumienie kwantowej grawitacji, będziemy mogli rozwiązać niektóre z zagadek wszechświata – jak się zaczął, co się dzieje wewnątrz czarnych dziur – czy połączyć wszystkie znane siły w jedną teorię" – wyjaśnia naukowiec. (PAP)

Marek Matacz

mat/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera