UE: marzec był dziesiątym najgorętszym miesiącem w historii pomiarów

30.03.2024 EPA/ROBERT GHEMENT
30.03.2024 EPA/ROBERT GHEMENT

Marzec był dziesiątym kolejnym najgorętszym miesiącem w historii pomiarów - poinformowała we wtorek unijna służba ds. zmian klimatu Copernicus. Od kwietnia ub.r. do marca 2024 r. średnia globalna temperatura była o 1,58 stopnia Celsjusza wyższa niż w okresie przedindustrialnym.

"To długoterminowy trend, który bardzo nas niepokoi" - powiedziała agencji Reutera zastępczyni dyrektora C3S Samantha Burgess. "Rekordowo wysokie temperatury występujące miesiąc po miesiącu naprawdę pokazują nam, że nasz klimat się zmienia, i to szybko" - dodała.

Fot. Infografika PAP

Już rok 2023 był najgorętszym rokiem na Ziemi od 1850 roku. Pobite zostały też rekordy temperatury powierzchni oceanów. Im są cieplejsze, tym więcej wilgoci znajduje się powietrzu, co prowadzi do coraz bardziej niestabilnych warunków pogodowych, takich jak gwałtowne wiatry i ulewne deszcze - przypomniała agencja AFP.

Zapisy Copernicusa sięgają 1940 r., ale dzięki badaniom rdzeni lodowych, słojów drzew czy szkieletów koralowców naukowcy są w stanie sięgać po dane dotyczące temperatur panujących w znacznie odleglejszej przeszłości.(PAP)

os/ akl/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Planeta wielkości Ziemi odkryta wokół małej zimnej gwiazdy

  • Fot. Adobe Stock

    Naukowcy zbadali interakcję papugi z tabletem

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera