Agnieszka Kliks-Pudlik

Agnieszka Kliks-Pudlik

Agnieszka Kliks-Pudlik

Moje artykuły

  • Ząb popielicy Glis sackdillingensis (Heller, 1930) (ZPAL M. VIII/b/G2/1) znaleziony w lokalizacji Węże 2. Wiek zęba oszacowany na 2.9–2.6 miliona lat - późny Pliocen. A. Fotografia górnej powierzchni szlifu. Żółta ramka [C] wskazuje region objęty próchnicą. B. Model 3D wykonany z użyciem mikrotomografii rentgenowskiej ze wskazaniem rejonu zmienionego chorobowo. A1/B1 schematy zęba i jego położenia. C. Obraz ze skaningowego mikroskopu elektronowego (SEM) szkliwa zęba dotkniętego próchnicą. D, E, F skamieniałe bakterie ze wskazaniem miejsca ich położenia w obrębie ubytku. Autorem jest dr hab. Błażej Błażejowski.

    Znaleziono ząb małego gryzonia sprzed ponad 2,5 mln lat – ze śladami próchnicy

  • Fot. Adobe Stock

    Ekspertka: w ostatnich latach sinic nad Bałtykiem nie przybywa

  • Fot. Adobe Stock

    Osoby autystyczne uważają kamuflaż społeczny za wyczerpujący

  • Fot. Adobe Stock

    Nauka obywatelska - powstaje europejska aplikacja do monitoringu kleszczy

  • Kość udowa cynodonta Saurodesmus robertsoni w widoku od góry (okaz na podłożu skalnym i render 3D) oraz jego pozycja na drzewie rodowym owodniowców (gwiazdka). [Fotografia: Tomasz Szczygielski; model 3D: Tomasz Szczygielski i Dawid Dróżdż; rysunek: Dawid Dróżdż]

    Kość udowa nie żółwia, ale praprzodka ssaków – nowe spojrzenie na skamieniałość z triasu

  • Na zdjęciu rektor Politechniki Śląskiej prof. Arkadiusz Mężyk. Fot. Wojciech Mateusiak.

    Prof. Mężyk: mniej sztywności, więcej elastyczności – tak chcą studiować młodzi ludzie

  • Rekonstrukcja przyżyciowa Ajkaceratops jako enigmatycznego dinozaura ptasiomiednicznego. Autor: Edyta Felcyn-Kowalska

    Europejski ceratops był jednak innym typem dinozaura

  • Adobe Stock

    Studia podyplomowe z popularyzacji nauki na PŚ – jednak w formule hybrydowej

  •  Fot. Katarzyna Suchańska (Uniwersytet Śląski)

    Marcelina Jureczko zwyciężczynią polskiej edycji FameLab 2024

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera