W Indiach testowana jest nowa, odporna na suszę odmiana ryżu - informuje serwis "BBC News".
Zdaniem miejscowych farmerów ryż nie tylko jest odporny i ma mocniejsza łodygę, ale także jego smak jest lepszy niż przeciętnych odmian
W stanie Jharkhand sezon uprawy ryżu trwa od 15 czerwca do 15 września - często występują wówczas okresy bez opadów. W okresie siewu lub kwitnienia ryżu nawet pięć dni bez deszczu może zniszczyć uprawy typowych odmian. Około sześciu milionów hektarów pól uprawnych w Indiach jest narażonych na suszę. Chiny i Indie są największymi producentami ryżu (odpowiednio 31 i 22 proc. światowej produkcji), przed Indonezją i Bangladeszem (odpowiednio 8 i 7 procent. światowej produkcji). Ryż jest głównym pożywieniem dla ponad połowy światowej populacji.PMW
PAP - Nauka w Polsce
yy/bsz
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.