Występujące na powierzchni komórek nerwowych białko sprawia, że kaszlemy - informuje serwis "BBC News/Health".
Zespół prof. Alyn Morice z University of Hull odkrył, że białkowy receptor znajdujący się na powierzchni komórek nerwowych - TRPA1 - mający związek z odczuwaniem zimna - wywołuje odruch kaszlowy pod wpływem wyciągu z cynamonu. Receptor udało się sklonować. Naukowcy mają nadzieję, że dalsze badania pozwolą opracować nowe leki na przewlekły kaszel - nie tyle blokujące receptor, co przywracajace jego normalne działanie.PMW
PAP - Nauka w Polsce
yy/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.