Brokuły są jeszcze zdrowsze niż do tej pory sądzono. Okazuje się,
że zawierają substancję, która może pomóc chronić płuca przed
poważną chorobą.
Ostatnio uczeni z amerykańskiej John Hopkins School of Medicine odkryli, że ich składnik pomaga też komórkom organizmu bronić się przez uszkodzeniami spowodowanymi ciężką chorobą płuc.
Składnik ów to sulforafan. Eksperymenty w laboratorium pokazały, że potrafi on "włączyć" gen NRF2, który przestał być aktywny w chorych komórkach. Dzięki temu komórki te na powrót zaczynają się bronić przed szkodliwymi dla nich substancjami.
Jak dowiodły wcześniejsze badania, gen NRF2 przestaje działać u chorych na przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP). POChP to jedna z głównych przyczyn śmierci w Stanach Zjednoczonych i Europie Zachodniej.
Chorzy mają problemy z oddychaniem, gdyż ich układ oddechowy staje się niewydolny. Przyczyną jest głównie dym tytoniowy, dlatego chorują najczęściej palacze papierosów. Skoro więc muszą palić, niech przynajmniej zakąszają brokułami. SAG
PAP - Nauka w Polsce
bsz/tot
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.